De historie van de poster begint in de middeleeuwen met posters met alleen tekst. De overheid gebruikte deze om wetswijzigingen en maatregelen aan het volk mee te delen.
William Shakespeare kondigde als een van de eersten via posters zijn voorstellingen aan.
Het gebruik van een afbeelding op een poster werd ontwikkeld in Frankrijk en raakte in 1890 in de mode in heel Europa. Men begon posters te maken voor sportwedstrijden en voorstellingen zoals circussen. Daarnaast werden op scholen de eerste educatieve posters in gebruik genomen, waar onder andere wereldkaarten, planten en dieren op afgebeeld stonden.
In de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden posters gebruikt voor propaganda. Zo probeerde men de publieke opinie te bëinvloeden.
Gedurende de jaren veertig kwamen de posters voor persoonlijk gebruik op.

Het begon met posters van pin-upgirls, die vooral populair waren bij soldaten aan het front. Daarna volgden posters ter promotie van stripboeken, filmposters en daarmee ook posters van beroemdheden zoals hoofdrolspelers uit films, theater en muziekbands.
In de tweede helft van de 20e eeuw zorgde Henryk Tomaszewski met zijn vernieuwende stijl voor een nieuwe stroming die de Poolse Posterschool wordt genoemd.
In de jaren zestig ontstond er een nieuwe stroming in de kunst, die zich vooral liet inspireren door de beeldtaal van reclameposters: de popart.

Productie van affiches
Rond 1870 begon de productie van affiches in Parijs met als hoogtepunten de beroemde affiches van Jules Chéret (1836-1932), Théophile-Alexandre Steinlen (1859-1923), Alphonse Mucha (1860-1932) en Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) in de gekende art-nouveaustijl.
De meeste drukkerijen maken dan gebruik van de uit Duitsland overgekomen manier van drukken, namelijk het lithograferen. Deze druktechniek, uitgevonden door Alois Senefelder (1771-1834), zal in meer dan vijftig drukkerijen – voor affiches voornamelijk Parijse – worden gebruikt. In de reclamewereld wordt tot op heden nog steeds gebruik gemaakt van gedrukte affiches via offset printing.
Comments